Koriander

IMG_5879

A Lecsóblog júniusi címernövénye, a koriander a Földközi- tenger vidékéről származó, hazánkban évszázadok óta használt fűszernövény. Egyéves lágyszárú növény, melynek levelét, gyökerét, Magyarországon leginkább magját használják fűszerezésre.

A legtöbb fűszernövényhez hasonlóan gyógyhatású: emésztést segítő, szélhajtó, vértisztító, antibakteriális hatásáért alkalmazzák a természetgyógyászatban.

Magja halvány barnás, kerekded, erős illóolajakat, cukrot, C- vitamint tartalmaz. Húspácok, szószók, savanyúságok ízesítésére alkalmas. A közel- keleti konyha előszeretettel használja raguk, teák ízesítésére is.

Gyökere 20-30 cm hosszú, elágazásoktól mentes karógyökér, ázsiai konyhákban, főleg Thaiföldön curry- szószok ízesítésére használják.

Levele a peterezselyemhez hasonlóan szabdalt, íze azonban aromásabb, enyhén szappanra emlékeztető. Dél- Amerikában, Afrikában, Ázsiában gyakori alapfűszer szószokban, levesekben, egytálételekben. Íze leginkább frissen érvényesül, ezért meleg ételeknél érdemes a főzés végén az ételbe tenni.Jól harmonizál citrommal, fokhagymával, bazsalikommal. Apróra vágott leveleit tehetjük salátákba, joghurtba, kefírbe, levesekbe, tésztaszószokba, túrókrémekbe.

Receptek:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s