Céklavariációk

A céklát (Beta vulgaris) a Földközi- tenger vidékén nemesítették vad elődjéből. Eredetileg salátanövényként használták és a leveleket fogyasztották, a gyökeret étkezési célra nem, csupán gyógyászati célra használták. A ma ismert kerek gyökerű változatok csak az elmúlt pár száz évben terjedtek el.IMG_0173                céklalevél

A cékla az egyik  legegészségesebb növényeink közé tartozik: Kiemelkedően magas vas és folsav tartalma a vérképzéshez és a megfelelő idegrendszeri működéshez járul hozzá. A piros színt adó bétacianin vérnyomás csökkentő, keringésjavító vegyület, egyéb hatóanyagok, mint a flavonoidok és a karotinoidok pedig antioxidáns hatással bírnak.

A céklát főleg téli növényként ismerjük, azonban nyáron is fogyaszthatóak zsenge gumói és nem utolsó sorban levelei. Mind a gumóra, mind a levelekre vonatkozik, hogy nyersen tudják igazán kifejteni jótékony hatásukat, ezért érdemes őket ilyen formában is beilleszteni az étrendünkbe.

A cékla gumójának legismertebb felhasználási módja az ecetes cékla, azonban ne álljunk meg itt, ha céklával van dolgunk: Nyersen leginkább reszelve salátákba és turmixokba tehetjük, héjában megfőzve majd megpucolva veszít markáns ízéből, így is felhasználhatjuk salátának, köretnek. A krumplihoz hasonlóan héjában sütőben, fóliába csomagolva faszénen is megsüthetjük, így a benne található cukrok kissé karamellizálódnak, aminek az eredményeképpen igazán finom édeskés ízű céklát kapunk.

Ha céklalevél is jár a céklagumók mellé, semmiképpen ne dobjuk ki őket, a gumóhoz hasonlóan a levelek is finom, egészséges konyhai alapanyagok! A gumóhoz képest enyhébb ízűek, kissé savanykásak. Nyersen salátákba tehetjük, megfőzve a spenóthoz hasonlóan használhatjuk fel.

Íme két recept kedvcsinálónak:

Céklás Kence

A céklaleveleket a szárával együtt felvagdossuk, -esetleg kevés gumóval együtt- oliva olajon, pici vízzel megpároljuk majd összeturmixoljuk. Tört fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesíthetjük.

Bogyósgyümölcsös céklasaláta

A céklát meghámozzuk, nyersen lereszeljük és elkeverjük egy adag bogyógyümölccsel – feketeribizli, áfonya, szeder, málna is jól illik hozzá. Az öntethez 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál ecetet (lehetőleg gyümölcsecetet használjunk) és 1 teáskanál mézet elkeverünk, ez öntjük a salátára és jól összekeverjük. Tartalmasabbá tehetjük apróra vágott dióval, törökmogyóróval.

IMG_0175

A céklás kence receptjét köszönjük Kertész Gézánénak!

További receptek

Reklámok

One response to “Céklavariációk

  1. Visszajelzés: Tejfölös cékla | Lecsóblog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s