Fűszeres Sütőtökleves

Bár elsőre kicsit macerásnak tűnhet ennek a levesnek az elkészítése, azonban a sűrű krémleves egy szelet pirítóssal főételként is megállja a helyét. Jó húsmentes alternatívája lehet a megfázáskor gyakran dicsőített húslevesnek: a fokhagyma és  a gyömbér antibakteriális hatóanyagai, az erős paprika izzasztó és légút tisztító hatása révén jó szolgálatot tehet a hirtelen beköszöntő hideg idő miatt meggyengült immunrendszernek. A sütőben elősütött alapanyagok miatt lesz igazán telt, karakteres íze a levesnek- azonban ha kevesebb időnk van az alapanyagokat elősütés nélkül is összefőzhetjük, ebben az esetben érdemes a felkockázott sütőtököt olajban kicsit lepirítani. Bár kora ősszel a sütőtök és a kápia paprika hazai szezonja még átfed, télen ez utóbbi elhagyható.

Hozzávalók (kb. 6 nagy tál leves lesz belőle)

  • kb. 1 kg sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér (elhagyható)
  • 2 darab piros húsú paprika (kápia, kaliforniai, pritamin)
  • Őrölt fűszerek: szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, kömény, koriander mag, erős paprika

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk,egy tűzálló tálban kevés növényi olajjal, sóval és a fűszerekkel összedolgozzuk: jól illik a sütőtökhöz a szegfűszeg, szegfűbors, kömény, fahéj és a koriander mag, ezek közül tetszőlegesen kombinálhatunk, ha szeretjük az erőset, tehetünk rá erős paprikát/chilit/ cayenne borsot is.

A fokhagyma fej tetejét levágjuk, a paprikákat megmossuk és egy másik tűzálló tálba tesszük.

IMG_0149

A sütőtököt, paprikát és a fokhagymát betesszük az előmelegített sütőbe. A paprikát és a fokhagymát kivesszük, amikor a paprika héja felhólyagosodott, enyhén megfeketedett (kb 15-20 perc). Egy tálba hideg vizet eresztünk, ebbe dobjuk a forró paprikákat, amiket így a víz alatt meghámozunk, kicsumázunk és félretesszük.  Az így kapott sült paprikafilé sokféleképpen felhasználható, mi most a levesünket fogjuk ízesíteni vele. A megsült fokhagyma gerezdeket meghámozzuk és szintén félretesszük.IMG_0151

A sütőtököt sütés közben 10 percenként átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon. Akkor van kész, amikor már puha és enyhén barnára pirult- ettől a karamellás íztől lesz igazán telt, finom a levesünk.

Egy lábosban növényi olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, erre dobjuk a vékonyra karikázott sárgarépát, a reszelt gyömbért, a megpirult fűszeres sütőtököt, a paprikafilét és a sült fokhagymát. Felöntjük vízzel, hogy körülbelül 3 ujjnyira ellepje, közepes lángon forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. A végén botmixerrel vagy turmixgéppel alaposan eldolgozzuk a levest, ha szükséges még utólag fűszerezzük.

IMG_01552

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s