Két almássütemény

Joghurtos almássütemény

Hozzávalók:

  • 150 gramm liszt (lehet rozsliszt, illetve teljes kiőrlésű liszt is)
  • 100 gramm zabpehely, vagy pehelymix
  • 50 gramm olajos mag (mandula, dió, török mogyoró, lenmag)
  • fél csomag sütőpor
  • 100 gramm vaj vagy margarin
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 2-4 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 2 evőkanál cukor
  • 4-5 kisebb vagy 2-3 nagyobb alma
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj, egy csipet szerecsendió,vanília, egy fél citrom leve

Elkészítés:

A vajat és a mézet(vagy cukrot) egy kis lábosban alacsony lángon megolvasztjuk, ebbe keverjük a zabpelyhet és az apróra vágott magvakat, amíg a többi hozzávalót kimérjük, addig pihentetjük, hogy a zabpehely jól megszívja magát nedvességgel.

Az almákat megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukorral, rácsavarjuk egy fél citrom levét és jól megfűszerezzük, állni hagyjuk.

Kimérjük  a joghurtot, alaposan összekeverjük a tojásokkal. Beleforgatjuk a mézes,vajas, zabpelyhes keveréket, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tésztához is adhatunk fűszereket.  A méz miatt kicsit ragacsos lesz a tésztánk, ez sütés után el fog múlni. Egy közepes méretű tepsibe öntjük a tésztát, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a fűszeres almakockákat, ezeket enyhén bele is nyomkodhatjuk a tésztába. Az esetlegesen eresztett levet és rácsorgatjuk a sütemény tetejére. 60- 80 percet sütjük 160 fokra előmelegített sütőben, akkor jó, amikor az alma a tetején már szépen karamellizálódott. Mivel ez a sütemény nem túl édes, inkább reggelire, uzsonnára kínáljuk.

almatorta2

Klasszikus almáspite

Hozzávalók

Töltelék:

  • alma (6-7 kisebb vagy 3-4 nagyobb),
  •  barna cukor
  • pár szem dió
  • vaj

Tészta:

  • 125 gramm vaj
  • 250 gramm liszt
  •  pici só
  •  kb 1 dl víz

A hideg vajat összedolgozom gyorsan a liszttel, sóval, vízzel. Rugalmas tészta kell legyen. Pihentetem min. fél órát.

Kör alakúra nyújtom, lapos torta formába teszem. Megszurkálom villával és beteszem a 180 fokos előmelegített sütőbe kb 10 percre.

Kiveszem, ráteszem a cikkekre vágott megpucolt almát és megszóróm a barna cukorral, vaj darabkákkal. Kb fél órát sül, fele időben rászórom a diót is. Ha száraznak látom még teszek rá vaj darabokat.

Megjegyzés: sajnos akkor nagyon finom ha bőven van rajta vaj és cukor. Akkor is nagyon jó, ha kevesebb lisztből és vajból készül a tészta. Hidegen is jó, de nálunk 5 perc alatt elfogy ahogy kijön a sütőből.

almatorta

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s