Az állattartás eredetileg azt a célt is szolgálta egy gazdaság életében, hogy a visszamaradt növényi részeket jól hasznosítható, tápanyagban gazdag trágyává alakítsák, a hústermelés így a lehetőségekhez és nem az igényekhez igazodott. Mára a húsfogyasztás elterjedésével a hústermelés a növekedő igényekhez alkalmazkodva, a hatékonyság növelését szem előtt tartva működik. Az ipari állattartás azonban ezt a tápanyagkörforgást a visszájára fordította: mára az állattartó telepekről nagymennyiségben kikerülő, koncentrált trágya inkább okoz környezeti károkat, mint hasznot. A felesleges tápanyagok újrahasznosítása helyett a haszonállatok ma közel annyi gabonát fogyasztanak, mint a Föld emberi lakossága, amelyet igen alacsony hatékonysággal alakítanak át az emberi étkezésbe illeszthető tápanyaggá.
LECSÓBLOG
A lecsóblogot azzal a céllal hoztuk létre, hogy zöldségközösségeink tagjait és egyéb érdeklődőket megismertessük az évszakos táplálkozás, a közösség alapú mezőgazdaság és a társadalmi vállalkozás témaköreivel.TUDÁSTÁR
Kategóriák
Címkék
alapelvek alma bab biodiverzitás birsalma csalán csicsóka cukkini cékla dió egészséges táplálkozás előétel ENSZ fehérje fekete retek fenntarthatóság főzelék gomba Grameen Gunter Pauli gyógyító táplálkozás hagyma Japán karalábé kelkáposzta kence koriander krumpli káposzta Kék gazdaság lencse leveles zöldség leves mandula mezőgazdaság monokultúra mángold nyers vegán nyár padlizsán paprika reggeli retek rostban gazdag répa saláta social business spenót sóska sütemény sütőtök tavasz TEIKEI táplálkozási szokások tél tök tökmag túró vadnövény vegetáriánus vegán változatosság vöröshagyma vöröskáposzta Yunus zab zeller zöldbab zöldfűszer zöldségdoboz állattartás élelmiszer élelmiszerlánc évszakos táplálkozás őszGaléria
Visszajelzés: Modern mezőgazdaság és élelmiszerláncok | Lecsóblog
Visszajelzés: A húsfogyasztás társadalmi és környezeti vonatkozásai | Lecsóblog