Karácsonyi mézeskalács teljes kiőrlésű liszttel

DSCF1104Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 125 gramm barnacukor
  • 250 gramm méz
  • 50 gramm vaj
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy 2 púpozott evőkanál őrölt fűszer tetszőleges keverkében (szegfűszeg, fahéj, kardamon, gyömbér, csillagánizs, vanília, narancshéj)

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • pár csepp citromlé
  • Díszítéshez: magok, aszalt gyümölcsök, dekoráló cukor

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a cukorral és a szódabikarbónával. A mézet, a vajat és a fűszereket alacsony lángon, 10 percig kevergetve felolvasztjuk. A mézes keveréket a liszthez öntjük, a tojásokkal alaposan kigyúrjuk a tésztát, lefedve a hűtőbe tesszük minimum 2 órára, így könnyen gyúrható lesz.

A kihűlt tésztát alaposan lisztezett deszkán vékonyra (kb. 5 mm) nyújtjuk és tésztaszúróval formákat vágunk belőle. 180 fokos sütőben 8- 10 perc alatt kisütjük- amikor kivesszük még puhának fog tűnni, azonban kihűlve ropogós keksz állagúvá szilárdul.

A mázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, kicsit tovább verjük, a kihűlt mézeskalácsokat belemártjuk vagy habzsákkal díszítjük. A mázat 1-2 napig szikkadni hagyjuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s