Keresztény vegetarianizmus

A keresztény hagyományok közül a böjtölésről gyakran hallunk, amikor a hívek testi és spirituális megtisztulás céljából hosszabb rövidebb időre megvonják önmaguktól többek között a húst is. A köztudatban azonban a keresztény vallást nem azonosítjuk a vegetáriánus életmóddal, pedig a keresztény értékrendből egyesek számára logikusan következik a húsmentes étkezés.

A Biblia szerint Ádám és Éva az Édenkertben még kizárólag növényeket fogyasztott, a keresztény vegetáriánusok szerint a Teremtések könyvében található alábbi idézet egyértelműen kifejezi, hogy az ember számára a megfelelő táplálék növényi eredetű:

Töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.” Azután ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden növényt táplálékul adok.”(Ter 1,28-30)

Erastus Salisbury Field- Édenkert (1860) (Forrás: Wikipedia)

Erastus Salisbury Field- Édenkert (1860) (Forrás: Wikipedia)

Bár a Bibliában több utalás is található arra, hogy Isten engedményeket tesz a húsfogyasztásra- például az özönvíz után, amikor minden növény elpusztul- a keresztény vegetáriánusok szerint az alapvető keresztény értékek, mint az irgalom és az egymás iránti gondoskodás nem csak embertársainkat, hanem az érző lélekkel rendelkező állatokat is megilletik. Isten az állatokat az ember gondjaira bízta, hogy a fennmaradásukról gondoskodjunk- ez azonban egyesek szerint nem jelentheti az állatok kizsákmányolását, élelmi célokból történő leölését. Bizonyos források szerint maga Jézus Krisztus is vegetáriánus volt- annak ellenére, hogy bibliai utalások szerint fogyasztott halat. A „Ne ölj” parancsolat is értelmezhető oly módon, hogy az az állatok leölésére is vonatkozzon.

A kereszténység korai éveiben még sok felekezet működött húsmentes szabályokkal, ám később a kereszténység erőszakmentességének elve háttérbe szorult. Bizonyos rendek tagjai, mint a Karthauzi vagy a Ciszterci- szigorú vegetáriánus diétát folytatnak, így gyakorolván mértékletességet a mindennapok során. A Bibliai Keresztény Egyház és a Hetednapi Adventista Egyház is ajánlja a felekezet tagjai részére a húsmentes életmódot, elsősorban az erőszakmentesség megvalósítása érdekében, mivel véleményük szerint a modern állattartás nem tiszteli Isten teremtményeit. A keresztény hívők húsfogyasztásának kérdésével az 1970-es évek óta egyre több könyv és cikk foglalkozik, az elmúlt évtizedekben indult állatvédő mozgalmak vezéralakjai között is sok keresztény hívő embert találunk. Bár a háborúk, az emberi szenvedés ellen egyénileg nem sokat tehetnek, a vegetáriánus életmód lehetővé teszi a keresztények számára az élőlények szenvedése elleni fellépést.

Források: 1, 2, 3, 4

Reklámok

One response to “Keresztény vegetarianizmus

  1. Visszajelzés: Táplálkozási típusok | Lecsóblog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s