Gomba

Nem állatok, mégse növények- a gombák a természet rendszerében a növények, az állatok és a baktériumok mellett külön királyságot (rendszertani egységet) alkotnak. Míg a növények a napfény energiájából, vízből és széndioxidból képesek táplálékukat önmaguknak előállítani, addig a gombák a természetben az elhalt (vagy éppen még élő) szerves anyagok lebontásával foglalkoznak. Gombák nélkül elképzelhetetlen a természetben a tápanyagok körforgása; hatalmas változatosságuk, különböző működési formáik révén pedig az emberi táplálkozásban is fontos szerepet töltenek be.

A legkisebb, mikroszkopikus gombák már évezredek óta szolgálják az emberiséget: a kenyér sütéshez használt élesztő, a sör erjesztéséhez használt sörélesztő, a fehérpenészes sajtokon megjelenő ecsetpenész és a kék sajtok jellegzetes ízét adó kékpenész mind- mind a gombák népes csoportjába tartoznak.

Ebben a cikkünkben azonban a közvetlenül étkezésre használt gombákat szeretnénk bemutatni, ezek közül itthon a termesztett barna és fehér csiperke, a laskagomba és szezonálisan a különböző vadon termő gombák elérhetőek. A gombák már évezredek óta részét képezik az emberi táplálkozásnak, széles körben előforduló, magas tápanyagtartalmú alapanyagok. A természetben vadon előforduló gombák sok típusa fogyasztható és bizonyos kultúrákban a mai napig fontos szerepet játszanak a vidéki lakosság tápanyagellátásában. (E sorok írója is szívesen barangol órákat az erdőben gombákra vadászva). A vadon termő gombákról erre szakosodott kurzusokon tanulhatunk, vagy akár autodidakta módon, de a szedett gombát szakemberrel mindig bevizsgáltatva! A termesztett és boltban kapható gombákban azonban megbízhatunk; amennyiben frissen és megfelelően elkészítve használjuk fel őket nem áll fenn a gombamérgezés veszélye.

A gomba állati eredetű élelmiszerekhez hasonlóan tartalmaz D- vitamint, amennyiben szüret előtt természetes napfény vagy mesterséges UV fény éri. A D- vitamin bizonyos típusai a növényekben nem találhatóak meg, ezért a gomba fontos szereplője a húsmentes táplálkozásnak, főleg télen, amikor szervezetünk a csekély napfény miatt nem képes maga előállítani a D- vitamint. Másik előnye a gombának, hogy alacsony kalória és szénhidrát tartalma ellenére magas fehérjetartalommal bír- ez a tulajdonsága nem csak fogyókúrázóknak, de állati eredetű termékeket kisebb mértékben fogyasztók számára is előnyös lehet, mivel a rendszeres gomba fogyasztással felesleges kalóriabevitel nélkül biztosítható a megfelelő fehérjemennyiség.

A keleti kultúrákban bizonyos gombák (pl. shii- take, pecsétviasz gomba) a hagyományos orvoslás központi szereplői, elsősorban immunerősítő és rák megelőző hatásuk révén. Ezek a gombák itthon csak szárított vagy étrendkiegészítő formájában férhetőek hozzá, a jó hír azonban, hogy a termesztett gombáink, mint a csiperke és a laskagomba is tartalmaznak olyan ásványi anyagokat és vegyületeket, amelyek segítenek karbantartani szervezetünk természetes védekezőképességét. A gombák például nagy mennyiségben tartalmaznak szelént, amely ásványi anyag az antioxidáns fehérjék előállítását serkenti, ezzel csökkentve a rák és a keringési betegségek kialakulásának veszélyét.Fehércsipi

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy kemény, hibátlan gombákat vegyünk. Csiperkénél a kalap foltossága, a szétnyíló, sötét, tönk, laskagombánál a szálasan szétnyíló legyezők mind olyan jelek, amelyek esetén nem érdemes a gombát megvenni. Amennyiben sikerül friss, egészséges gombához jutnunk,1-2 napon belül használjuk fel, elkészítésig pedig a hűtőben lehetőleg papírzacskóban tároljuk, mert a gomba nejlon zacskóban könnyen megromlik. A romlott gomba elveszíti feszességét, és erős, kellemetlen szagot áraszt.  Felhasználás előtt a gombát nem ajánlott megmosni, ugyanis megszívja magát vízzel és nem lesz túl jó az állaga;  amennyiben a kalap kissé földes, egy nedves ronggyal törölgessük le. Mivel a gomba viszonylag nehezen emészthető étel, nyersen ne fogyasszuk, ha salátákba szeretnénk tenni, a vékonyra vágott szeleteket legalább forrázzuk le!

Gombás receptek:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s