Közösség alapú mezőgazdaság

A közösség által támogatott/ közösség alapú mezőgazdaság mozgalma a 20. század végén indult Japánból és Németországból, azzal a kifejezett céllal, hogy a kistermelőknek biztos megélhetést, a fogyasztóknak pedig ismert eredetű, friss élelmiszert biztosítson.

Az élelmiszer értékesítés ezen lokális központú,alternatív formája a termelő és a fogyasztó közötti közvetlen kapcsolatra és bizalomra épít. A termelők zöldséget, gyümölcsöt és egyéb termékeket közvetlenül bocsájtják egy szűk fogyasztói kör részére, akik bizalmukat nem ritkán előrefizetéssel, hosszú távú elköteleződéssel garantálják. A rendszer sajátossága, hogy szemben a mára általánossá vált fogyasztói kultúrával, a termelő által előállított termények egységesen kerülnek értékesítésre minden tag részére, az általában heti rendszerességgel szállított élelmiszerdobozok a gazdaságban éppen aktuálisan beérő terményekből kerülnek összeállításra. Így lecsökken a felesleg, a kidobott áru mennyisége, hosszú távon tervezhetővé válik a termelés; miközben a fogyasztók ismert eredetű élelmiszerekből, a régióra jellemző szezonális étrendet alakíthatnak ki.

Az elmúlt pár évben hazánkban is megjelent a közösség által támogatott mezőgazdaság, jelenleg körülbelül 10-15, főként biogazda értékesíti ilyen módon a terményeit. Az eddigi tapasztalatok biztatóak, a „zöldségdobozos” értékesítési csoportok száma folyamatosan növekszik. A Pro Lecsó program sajátossága, hogy a termelést esetünkben nem egy termelő, hanem egy hátrányos helyzetű termelői csoport végzi, a zöldségközösségbe belépő tagok részvételükkel így nem csak zöldséget vásárolnak, hanem egy közösség számára lehetővé teszik a szegénységből való kilábalást. Mivel esetünkben a termelők is közösséget alkotnak, a közösség alapú mezőgazdaság kifejezést leíróbbnak találtuk Pro Lecsó zöldségközösségünk rendszerére.

Tartalom:

Háttér, történet, magyarországi példák

Pro Lecsó Miskolc

Privát Lecsó Budapest

 

One response to “Közösség alapú mezőgazdaság

  1. Visszajelzés: Lecsóblog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s