Privát Lecsó Budapest

A Privát Lecsó bio- közösség a Procserehát Egyesület  közösségi fogyasztói – termelői programja, amely 2012 májusában kezdte meg működését.
Olyan emberekkel indult, akik nemcsak az évszakos, biodinamikus táplálkozás egészségüket pozitívan befolyásoló hatására voltak nyitottak, hanem tudatosan részesei akartak lenni a társadalmi felelősségvállalás nemes céljainak a Procserehát Egyesületet támogatva.
A program sikerének alapköve volt a termelői háttér megtalálása egy biodinamikus termelést folytató , nagy tapasztalattal rendelkező családi, Pest közeli gazdaságban.
Közel egy éve szállítunk házhoz hetente bio csomagot közel  40 családnak a Duna két oldalán, Pesten és Budán.
Nyáron élveztük a napsütötte föld terményeit, szállítottunk, zöldborsót, zöldbabot, cseresznyét,  kukoricát, krumplit, cukkinit, salátát, édes paradicsomot, zöldpaprikát, dinnyét, őszibarackot, mángoldot, spenótot, sóskát, petrezselymet, répákat.
Ősszel a  szőlő, karfiol, alma, káposztafélék gazdagították kínálatunkat.
Büszkék vagyunk rá, hogy télen is értékes termékekkel láttuk el tagjainkat, a megunhatatlan ,sütőtök, hagyma, fokhagyma, krumpli, cékla , káposzták mellett csodálatos tartósított finomságokat szállítottunk , csalamádét, paprikalekvárt, hordós káposztát. Karácsony előtt mákot, diót küldtünk a sütéshez, de nem hiányzott a csipkebogyó, hársfatea, chilipaprika sem  vitaminforrásainkból.
Kis közösségünk szellemét erősíteni és formálni szerveztünk két találkozót a szabadban, termelőnk földjén. A helyben termelt zöldségekből, bográcsban főtt levessel kényeztettük magunkat. Ismerkedtünk, beszélgettünk, okosodtunk a biotermelés rejtelmeiből. Felnőttek és gyerekek élményekkel gazdagodva tértek haza ezekről az eseményekről.
Folyamatosan foglalkozunk választékunk gazdagításával, vetési tervet készítünk, új terményeket próbálunk ültetni, bevezetni.
Rendszeresen recepteket küldünk, cserélünk. Itt is várunk mindenkitől recepteket, amely kreativ vagy hagyományos ötleteket ad az évszakos táplálkozáshoz. Receptjét várjuk a prolecsomiskolc@gmail.com és az info@bffd.hu email címen.
Célunk, hogy hosszú távra egymást segítő, az értékes táplálkozást kedvelő és gyakorló közösséget alakítsunk ki és fejlesszünk tovább.

A zöldségközösségbe jelentkezhet az evagalik@t-online.hu és az info@bffd.hu címen.
Ízelítő zöldségcsomagjainkból:

zöldségdoboz2 zöldségdoboz3  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

7 responses to “Privát Lecsó Budapest

  1. A PrivátLecsó termelői és szervezője örömmel készítik össze az egyre változatosabb nyári csomagokat.
    Minden héten újabb zöldségünk érik be . Finom a cseresznye, különféle fajták mosolyognak az ágakon.
    A zöldborsóból sajnos sok kiégett, de reméljük a többi zöldség kárpótol minket.

  2. Tombol a nyár végre igazán meleg van. Ez jót tesz a zöldségeknek. Beérett az uborka, lehet kovászolni. Hűsít a melegben és nagyon egészséges és finom is. A különleges mángold és új saláta félék is gazdagítják kínálatunkat.

  3. Nagyon nagy a hőség a földeken is. Állandóan locsolni kell. Küzdünk a meleggel, de azért szépen érik a paradicsom, a paprika, a sárgadinnye.gazdagitja szállitásainkat..

  4. Beköszönt lassan az ősz. Szerencsére az őszi szőlő mellette még napsugárral teli paradicsomokat és paprikákat tudunk küldeni, de a szép hokaido tök már a hidegebb időt sugalja. Reméljük soká kitart a napsugaras , meleg ősz és még sok időnk lesz a telet előkészitő betakaritásra.

  5. Elkezdődött a sütőtök szezon a PrivátLecsónál a kisgyerekesek örömére. Isteni levest lehet a sütőtökből készíteni a hagyományos sütés mellett. Sok mandula lesz remélhetőleg. Teljes erővel folyik a befőzés, savanyítás, készülődés a télre.

  6. Palotáson epret telepítettek, reméljük nyár elején kényeztethetjük vele tagjainkat. Még a hó eleji fagy előtt sikerült leszedni, betakarítani, igy szépen ládákban várja a kiszállitást a paprika, szőlő, sütőtök, mángold…Mandula még van a fákon, de a dió már szintén kosarakban megbújva várja, hogy a csomagokba kerüljön. Reméljük még kitart az ajándék szép idő és szépen fog fejlődni a nemrég elültetett saláta.

  7. Palotáson megtörtént a betakaritás. Megtörtént a mák elvetése is. Sikerült a föld nagy részét ugy betrágyázni, hogyha az idő megengedi már február végén ültetni lehet a zöldborsót. Amig várjuk a jövő tavaszt addig örülünk a finom csalmádénak, töknek, céklának, diónak, birseknek

Hozzászólás