A zöldségközösség a mezőgazdaság és az élelmiszer elosztás lokális központú, alternatív gazdasági modellje, amely a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatára épít. A miskolci zöldségközösség részére egy vidéki közösség Hejőszalontán vegyszermentesen termeli a zöldséget, amelyet a tagok minden héten egyszer személyesen vehetnek át. A rendszer sajátossága, hogy a heti szállítmány minden tag részére egységesen kerül összeállításra a gazdaságban éppen aktuálisan rendelkezésre álló, szezonális terményekből.
A Pro Lecsó program munkanélküli, képzetlen, falusi embereknek a non-formális felnőttoktatás és az empowerment work eszközeivel biztosítja az éhezésből és a segélyezési csapdából való kikerülés lehetőségét. Azon túl, hogy a tagok egészséges (vegyszermentesen termelt) zöldséget kapnak, így hozzájárulhatnak a rászorulók megélhetéséhez, másképp való megsegítéséhez, mint az adományozás.
A zöldségközösség tagjai:
• Hetente friss, vegyszermentesen termelt zöldségekhez jutnak
• Elsajátíthatják az évszakos étkezés ismereteit, egészséges étkezési szokásokat alakíthatnak ki, melyhez szeretnénk receptekkel, tartósítási ötletekkel hozzájárulni
• Részvételükkel támogatják egy termelői közösség önfenntartásra irányuló törekvéseit
A zöldségközösség működése:
• A termelők heti egy alkalommal az átvevőhelyre szállítják a tagoknak a szezonálisan rendelkezésre álló zöldséget, melyet a tagok személyesen vehetnek át
• 2 és 4 személyes csomagokban (igény esetén baba-csomag is összeállítható
• A fogyasztókkal előzetes megállapodást kötünk a teljes szezonra, amely garantálja a termelői közösség kiszámítható működését
További információért keressen minket: prolecsomiskolc@gmail.com
Visszajelzés: Lecsóblog
Visszajelzés: Gondolatok az egészséges táplálkozásról | Lecsóblog